Ön itt van: Home

Főoldal

Viski Károly Múzeum Kalocsa

A Viski Károly Múzeum Kalocsa – A kalocsai virágok tárháza – a Kalocsai Sárköz tájmúzeuma. Tíz féle gyűjteményt őriz. Három állandó kiállítása van. A Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben c. kiállítás a Kalocsai Sárköz népcsoportjainak XVIII-XX. századi életét, kultúráját mutatja be. A múzeum egyik legértékesebb része a Kalocsai Ásványgyűjtemény, melyet az Ásványok és az élet c. kiállítás mutat be. Ugyancsak a jezsuiták gimnáziumából került a Viski Károly Múzeum tulajdonába a Kalocsai Éremgyűjtemény is.

A múzeum épülete XIX. századi elsőház részlete a múzeum Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben című állandó kiállításánAz ásványok és az élet című állandó kiállításA kalocsai éremgyűjtemény című állandó kiállítás

A Néprajzi gyűjtemény legértékesebb és legérdekesebb része a textilgyűjtemény, mely a 19. század közepétől napjainkig mutatja be a kalocsai népművészet és népviselet különböző korszakainak emlékeit.
A Régészeti gyűjteménybe értékes darabok kerültek Homokmégy-Halom avar- és honfoglalás-kori temetőjéből: többek között egy rovásírásos csontlemez.
A Történeti Dokumentációs Gyűjtemény számtalan érdekes és értékes darabot őriz: archív fotókat, képeslapokat, újságokat, különböző nyomtatványokat, melyek túlnyomó többsége a Kalocsai Sárköz és Kalocsa történetének emlékei, de jelentős számban képviseltetik magukat az országos események dokumentumai is.
Adattári-, Történeti- és Képzőművészeti gyűjteményünk szám szerint nem nagy, de Kalocsa és a Kalocsai Sárköz szempontjából különösen értékes és becses darabokat őriznek. A 10.000 kötetet meghaladó Könyvtárunknak közel ötöde kalocsai nyomtatvány.
A Fotótár két nagy csoportra bontható. Jelentős részét Bárth János és Romsics Imre néprajzkutatók fényképezték gyűjtéseik és muzeológiai munkájuk során. Második nagy csoportja a régi üveglemezek és negatívok gyűjteménye.
A Viski Károly Múzeum Kalocsa a MúzeumDigitár online gyűjteménykezelő rendszert használja. Itt több, mint 40.000 tárgy érhető el publikusan a látogatók számára.

Cifrapamukos kötény 1936-ból (VKM_N_68.50.4.)Honfoglalás-kori hajfonatkorong (VKM_R_2007.3.87.)D. Pintér József: Gyermekágyas (VKM_K_2005.16.54.)Szállási lányok és asszonyok a Jézus Szíve Búcsúban. Fotó: Vadas Ernő (VKM_F_518.)Szilkék

A Viski Károly Múzeum Kalocsának a múzeumon kívül Kalocsán három kiállítóhelye van. A Nicolas Schöffer Gyűjtemény Nicolas Schöffer világhírű képzőművész életművét mutatja be. A Városi Galéria időszaki kiállításokon mutatja be különböző festőművészek, fényképészek, szobrászok és egyéb művészek munkáit. A Kalocsai Képtárban Vinczellér Imre festőművész képei állandó kiállításon tekinthetők meg. A kiállítótermek elérhetőségei és nyitvatartása a fenti menüsorban tekinthető meg.

A Nicolas Schöffer Gyűjtemény épületeA kalocsai Városi Galéria épületeA Kalocsai Képtár épülete

A Viski Károly Múzeum Kalocsa az év során különböző programokra várja az érdeklődőket. A múzeum minden évben júniusban részt vesz a Múzeumok Éjszakáján. Az intézmény családi napokon múzeumpedagógiai programokkal várja az óvodásokat és általános iskolásokat. Nyáron napközis táborokon vehetnek részt a gyerekek. A Múzeumok Őszi Fesztiválján általános iskolások és gimnazisták ismerhetik meg a helyi hagyományokat. Az új programokról a múzeum Facebook oldalán illetve az Aktuális programok oldalon tájékozódhat.

A Viski Károly Múzeum Kalocsa a Múzeumok MajálisánFarsangi családi nap a Viski Károly MúzeumbanNéprajzi konferencia a Viski Károly MúzeumbanMárcius 15-i fáklyás felvonulásFehér Zoltán könyvbemutatója

Az intézmény a Kalocsai Települési Értéktár eleme.

őriz
Free business joomla templates