Az elmúlt években a Múzeumok Éjszakáján az Önök süteményeit mutattuk be a Nagyanyáink asztalán című kiállításokon. Az Online Múzeumok Éjszakáján az elmúlt öt év nyertes süteményeit osztjuk meg Önökkel. Próbálják ki, kóstolják meg a legjobb hagyományos ételeket.
2019 – Kuglóf – Ivó Mária
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
12 dkg cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
10 dkg puha vaj
2 ek kakaó
Az élesztőt felfuttatjuk tejben s a további hozzávalókkal összegyúrjuk. Duplájára kelesztjük. Kettéosztjuk a tésztát, egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót. 2 rudat formálunk, összetekerjük, és a formába helyezzük. Újra pihentetjük 30 percig. 180 °C-os sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Ízlés szerint tehetünk bele rumba áztatott mazsolát vagy narancshéjat.
2018 – Mami gyúrott süteménye – Bolvári Lajosné
70 dkg liszt
20 dkg cukor
20 dkg zsír
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tejföl
3 tojássárgája
Összegyúrjuk az alapanyagokat kétfelé osztjuk, meggy vagy almatölteléket rakunk a tészta közé, tojásfehérjével bekenjük a tetejét. Vágott diót szórunk rá és megsütjük.
2017 – Kapros-túrós lángos – Bolvári Lajosné
90 dkg liszt
6 dl tej
1 csomag élesztő
1 kanál cukor
2 dl olaj
só
túró
apróra vágott kapor
A kanál cukorral, egy kis sóval felfuttatjuk az 1 csomag élesztőt. A 90 dkg lisztet a 6 dl tejjel összedagasztjuk és hozzáadunk 2 dl olajat.
Kidolgozzuk, és mindjárt kitesszük a deszkára. Kétfelé osztjuk és kb. 10 perc után nyújtjuk.
Két tepsi lesz belőle. Tetszés szerint lehet a tetejére tenni kapros-túrót, de lehet belőle sós kiflit is készíteni vagy bármilyen édes töltelékkel tölteni.
2016 – Édesanyám szilvalekváros süteménye – Markóné Fazekas Ildikó
10 evőkanál zsír
1 tojás
2 kanál tejföl
20 dkg cukor
1 csomag szalakáli
40 dkg liszt
A hozzávalókat gyúrjuk jól össze, majd osszuk ketté. Kinyújtás után az első lap tetejére szilvalekvárt kenünk, majd diós cukor kerül rá. A tetejére tegyük rá a második lapot. Kenjük meg tojással és cukros diót szórjunk a tetejére.
Jó étvágyat a süteményhez!
2015 – Vajdasági sós pogácsa – Dr. Horváthné Hangya Mónika
Tészta:
80 dkg liszt
1 ek. cukor
1 élesztő
2 dl olaj
Krém:
1 ráma
3 tojás sárgája
1,5 ek. só
1,5 ek. vegeta
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, négy cipót készítünk. A cipókat kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, feltekerjük, háromszögekre vágjuk és 180 °C-on kisütjük.