Ön itt van: Home

Cikkek

Viski Károly Múzeum Kalocsa

A Viski Károly Múzeum Kalocsa tíz féle gyűjteményt őríz. A múzeum egyik legértékesebb része a Kalocsai Ásványgyűjtemény, melyet az Ásványok és az élet c. kiállítás mutat be. Ugyancsak a jezsuiták gimnáziumából került a Viski Károly Múzeum tulajdonába a Kalocsai Éremgyűjtemény is. A Népek, életformák, hagyományok c. kiállítás a Kalocsai Sárköz népcsoportjainak XVIII-XX. századi életét, kultúráját mutatja be. A múzeumban jelenleg a Liszt Ferenc zeneiskoláról tekinthető meg időszaki kiállítás.

A Néprajzi gyűjtemény legértékesebb és legérdekesebb része a textilgyűjtemény, mely a 19. század közepétől napjainkig mutatja be a kalocsai népművészet és népviselet különböző korszakainak emlékeit.
A Régészeti gyűjtemény darabszáma nem nagy, hiszen a kalocsai múzeumnak néhány hónap kivételével - sosem volt régész muzeológusa. Viszont értékes darabok kerültek a múzeumba Homokmégy-Halom avar- és honfoglalás-kori temetőjéből: többek között egy rovásírásos csontlemez.
A Történeti Dokumentációs Gyűjtemény számtalan érdekes és értékes darabot őriz: archív fotókat, képeslapokat, újságokat, különböző nyomtatványokat, melyek túlnyomó többsége a Kalocsai Sárköz és Kalocsa történetének emlékei, de jelentős számban képviseltetik magukat az országos események dokumentumai is.
Adattári-, Történeti- és Képzőművészeti gyűjteményünk szám szerint nem nagy, de Kalocsa és a Kalocsai Sárköz szempontjából különösen értékes és becses darabokat őríznek. A 10.000 kötetet meghaladó Könyvtárunknak közel ötöde kalocsai nyomtatvány.
 A Fotótár két nagy csoportra bontható. Jelentős részét Bárth János és Romsics Imre néprajzkutatók fényképezték gyűjtéseik és muzeológiai munkájuk során. Második nagy csoportja a régi üveglemezek és negatívok gyűjteménye.
A Viski Károly Múzeum Kalocsa a MúzeumDigitár online gyűjteménykezelő rendszert használja. Itt kb. 11.000 tárgy elérhető publikusan a látogatók számára.

A Viski Károly Múzeum Kalocsának a múzeumon kívűl Kalocsán három kiálítóhelye van. A Nicolas Schöffer Gyűjtemény Nicolas Schöffer világhírű képzőművész életművét mutatja be. A Városi Galéria időszaki kiállításokon mutatja be különböző festőművészek, fényképészek, szobrászok és egyéb művészek munkáit. 2017. június 24-én a volt Zsinagóga/Könyvtár épületében nyílik a Kalocsai Képtár, ahol Vinczellér Imre képei állandó kiállításon tekinthetők meg. A kiállítótermek elérhetőségei és nyitvatartása az Elérhetőségek oldalon találhatóak.

A Viski Károly Múzeum Kalocsa az év során különböző programokra várja az érdeklődőket. A múzeum 2017-ben is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján. Az intézmény családi napokon múzeumpedagógiai programokkal várja az óvodásokat és általános iskolásokat. Nyáron napközis táborokon vehetnek részt a gyerekek. Az új programokról a múzeum Facebook oldalán illetve az Aktuális programok oldalon tájékozódhat.

 
Free business joomla templates