Ön itt van: Home

Cikkek

MúzeumDigitár keresés

 

Hogyan kereshetünk a MúzeumDigitárban?

A Viski Károly Múzeum Kalocsa online gyűjteményeiben több, mint 46.000 tárgy között böngészhetnek. Akik még nem használták a rendszert, azoknak kihívást jelenthet a megfelelő tárgy megtalálása. Ez a segédanyag a MúzeumDigitáros keresést próbálja leegyszerűsíteni Önöknek.

Elérhetőség

A Viski Károly Múzeum Kalocsa online gyűjteményeit legegyszerűbben a múzeum weboldalán a "MúzeumDigitár online gyűjtemények" menüpontban, vagy a főoldalon található MúzeumDigitár keresőmezőn és tárgybemutatón keresztül érheti el.

A MúzeumDigitár rendszer a hu.museum-digital.org weboldalon fut, itt több magyarországi múzeum gyűjteményei vannak összegyűjtve. Ha csak a kalocsai tárgyakat szeretné böngészni, az Intézmények között kiválaszthatja a Viski Károly Múzeumot, vagy az összetett keresésben a "Viski Károly Múzeum Kalocsa" intézményre szűkítheti a találatokat.

Clipboard01Clipboard02

Szabadszavas keresés

A MúzeumDigitár weboldalán a kulcsszavas keresés az alapértelmezett, de ez nem mindig adja ki az összes releváns tárgyat. Ennél tágabb a szabadszavas "Teljes szöveg" keresés, amit a MúzeumDigitár weboldalán a Tárgyak alatt az Összetett keresésben érhetnek el. Ez az összes tárgy összes elérhető leltárkönyvi adata között keresi a megadott keresőszót. Ezzel sokkal több találatot kapnak, ezért mi is ezt a keresési módszert ajánljuk.

A Viski Károly Múzeum weboldalán lévő keresőmezők mind szabadszavas keresésre vannak beállítva, így ezeken keresztül egyszerűen indíthat ilyen keresést:


A MúzeumDigitár weboldalán az Összetett keresésben a "Teljes szöveg" mezőbe kell beírni a keresőszót a szabadszavas kereséshez. Ha csak kalocsai vonatkozású tárgyakat szeretne látni, érdemes leszűkíteni a keresést a "Viski Károly Múzeum Kalocsa" intézményre. Az Összetett keresésben további feltételekkel szűkítheti a keresést, mint például melyik gyűjteményben szerepel a tárgy, vagy mi a tárgy neve.

Clipboard03

Gyűjtemények digitalizáltsága

A Viski Károly Múzeum Kalocsa összes 108.000 tárgyából kb. 46.000 érhető el publikusan a MúzeumDigitáron. Folyamatosan dolgozunk a fennmaradó tárgyak digitalizálásán.

Clipboard04

Teljesen digitalizálva van a Történeti Dokumentációs Gyűjtemény fénykép és képeslap anyaga, és a Fotótár negatívjai, így a MúzeumDigitár jól használható fényképek keresésére. Teljesen digitalizálva van a Természettudományi Gyűjtemény, a Városi Képzőművészeti Gyűjtemény, illetve a Képzőművészeti Gyűjtemény, a Numizmatikai Gyűjtemény, az Adattár és a Régészeti adattár java is elérhető, így ezeket is érdemes a MúzeumDigitárban böngészni.

A MúzeumDigitáron csak részben érhető el a Néprajzi és Történeti Gyűjtemény, a történeti dokumentumok és a diák adatbázisa, illetve még nem érhető el a Régészeti Gyűjtemény, a Nicolas Schöffer Gyűjtemény és a Könyvtár. Ha a keresés során nem találja a megfelelő tárgyat, az nem feltétlen jelenti azt, hogy az nem létezik, csak lehet, hogy még nem digitalizáltuk. Ezekben a gyűjteményekben a kutatásról az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen érdeklődhetnek, egyeztethetnek időpontot. Ugyanitt fordulhatnak hozzánk kérdéseikkel, illetve érdeklődhetnek a MúzeumDigitáron látható tárgyfotók felhasználásáról.

Példák

Ebben a keresőmezőben kipróbálhatja a MúzeumDigitáros keresést:


Érdemes minél egyszerűbb szavakra (ragozás nélkül) vagy egyszerű kifejezésekre keresni, mert a rendszer pontosan azt a szót vagy szókapcsolatot keresi a leírásban, és a többi mezőben, amit beírunk.

Ha rákeresünk a "búcsú" szóra a Viski Károly Múzeumban, akkor 493 búcsúhoz kötődő, "búcsú" leírással ellátott, főleg búcsújárásról készült archív fényképet találunk. A képekből, leírásokból sokat tanulhatunk a régi szokásokról, értékekről. Ha csak a keceli búcsúkra vagyunk kíváncsiak, akkor leszűkíthetjük a keresést a "Kecel" helység megjelölésével.

Érdemes többféleképpen rákeresni a tárgyakra. Ha a kalocsai "börtön" épületére vagyunk kíváncsiak, akkor rákereshetünk az épület régi "törvényszék" funkciójára is.

Ha havas tájakat keresünk, akkor keressünk a "hó" és a "havas" szavakra is. Ha Pécsi Ferencné Ács Sarolta volt múzeumigazgatóra keresünk, érdemes a "Pécsiné" és a "Pécsi Ferencné" keresőszavakat is kipróbálni, vagy külön a Személy/Intézmény mezőben is keresni.

Péteri Dénes múzeumi adattáros

Free business joomla templates