Ön itt van: HomeGyűjteményekRégészeti gyűjteményFelsőzátony - Dunapataj

Felsőzátony - Dunapataj

A Duna alacsony vízállása miatt felszínre került Dunapataj-Felsőzátony területén egy bödönhajó, melyet Lakatos Lóránt nyaralótulajdonos 2003. augusztus 18-án kiásott az iszapból. A kibontás után értesítette a Viski Károly Múzeumot a leletről. A helyszíni szemlén a bolygatás és a lelőhelyet néhány méterre megközelítő kavicskitermelés miatt úgy döntöttünk, hogy kiemeljük a hajótestet (2003. augusztus 19.).

Az ideiglenesen a hartai helytörténeti gyűjtemény udvarán elárasztott hajót 2003. december 11-én szállítottuk a kalocsai múzeumba, ahol megkezdtük a konzerválást.
A hajót egyetlen tölgyfából faragták ki, 8 m hosszú, 0,9 m széles. A hajótest fala nagyon vékony, a saját anyagából, a faragás idején meghagyott 3+2 borda erősíti. A hajó anyagának állaga rossz, kormeghatározása csak a konzerválás befejezése után lehetséges. A faragás technikája és a számtalan javítás azonban azt bizonyítja, hogy hosszú ideig járta a bödönhajó a vizet, a hajó akár késő középkori eredetű is lehet. A leletről lásd -- Tóth János Attila: Egy aszályos nyár régészeti mérlege. Leletek és lelőhelyek Európa kiszáradt folyómedreiben. In: Műemlékvédelem XLVIII. évf. (2004) 1. szám 1-4. p.
Konzerválás

A hajótestet egy 9 m hosszúságú és 1,05 m szélességű fenyődeszkából ácsolt ládában helyeztük el, melyet 6 rétegben béleltünk ki nylonfóliával. A ládát alul és oldalain 5 cm vastag habszivaccsal szigeteltük. Hajóházat építettünk fóliából, védve a csapadék és a hideg ellen. A téli fagyok idején gázzal fűtöttük a hajóházat -- az oldat 2004. március 5-én érte el a fagymentes töménységet. A hajótestet 4,5 m3 vízzel árasztottuk el. Homokkal töltött műanyag hordókkal, kannákkal és flakonokkal az üres tereket kitöltöttük úgy, hogy a kádban csak 1,8 m3 víz maradt. Ezeket a mozzanatokat 2004. február 20-án fejeztük be, melyek után február 23-án kezdtük meg a cukor adagolását.
A cukor adagolása 43 napig tart, ezalatt az idő alatt 4,2 tonna cukrot kell feloldani, melynek végén 71,43 %-os töménységű lesz az oldat. A szükséges cukormennyiséget az Eastern Sugar Cukoripari Részvénytársaságtól szereztük meg, a szállításokat a KARAMELL Sütőipari Rt. és a Kalocsai Paprika Rt. végezte.

falsozatony_1
falsozatony_2
falsozatony_3
falsozatony_4
falsozatony_5
falsozatony_6

Free business joomla templates