Ön itt van: Home

Cikkek

Új kézműves programok a Viski Károly Múzeumban

Kézműves foglalkozások

A foglalkozások ideális létszáma 10-25 fő.


Tojásfestés
A tojás minden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír, a termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Húsvét hétfőn a locsoló legényeket festett tojással ajándékozták meg. A tojások festésével, díszítésével elsősorban nők foglalkoznak, akik a művelet helyi specialistái.
A foglalkozáson ősi motívumokkal ékített kantáros tojásokat és színes kalocsai virágokkal díszített tojásokat festhetnek az érdeklődők.
Részvételi díj: 700 Ft/fő

tojasfestes_1DS...
tojasfestes_DSC...
tojasfestes_DSC...
tojasfestes_DSC...
tojasfestes_DSC...


Pingálás
A falak festett virágokkal való díszítése, a pingálás keletkezéséről pontos adatainak nincsenek. Általánossá akkor vált, amikor a festékporokat, a pénzben nem bővelkedő parasztasszonyok meg tudták vásárolni a boltban. A két legáltalánosabb motívuma a rózsa és a tulipán. A XIX. században divattá vált koszorú a motívumok gyarapodásával egyre szélesedett, majd az 1930-as évekre csokrokká alakult és beborította az egész falat. A pingálóasszonyok a helyi közösség elismert tagjai voltak.
A foglalkozáson egy csokros kompozíciót festhetnek meg az érdeklődők.
Részvételi díj: 700 Ft/fő

pingalas_DSCN64...
pingalas_DSCN64...
pingalas_Muzmaj...
pingalas_Muzmaj...
pingalas_Muzmaj...


Hímzés
A színes, virágos hímzés, amit kalocsainak ismer a világ, az 1930-as évekre érte el teljes pompáját. A pingálás és a hímzés állandó kölcsönhatásban volt egymással, ezért motívumaik és színviláguk szinte teljesen megegyezően alakult. Segítette a kiegyenlítődés folyamatát az is, hogy az író- és pingálóasszonyok ugyanazok a személyek voltak. A kézi hímzés két fajta technikája a szárvarrás és a töltött varrás. A hímzőasszonyok kezéből kikerülő csodás darabok messze földön ismertek.
Ezt a két technikát kipróbálva egy zsebkendőt hímezhetnek a foglalkozás résztvevői.
Részvételi díj: 700 Ft/fő

himzes_DSCN1331...
himzes_DSCN6045...
himzes_DSCN6060...
himzes_DSCN6453...
himzes_DSCN9763...


Kérjük, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék az alábbi elérhetőségeken: 78/462-351, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További múzeumpedagógiai programok

A múzeumpedagógiai programok teljes listája megtekinthető itt: https://www.viskikarolymuzeum.hu/index.php?option=com_content&id=308&view=article

Free business joomla templates