Ön itt van: Home

Cikkek

Múzeumok Őszi Fesztiválja Kalocsán, a Viski Károly Múzeumban

Múzeumok Őszi Fesztiválja Kalocsán, a Viski Károly Múzeumban.

Szeptember 23. és november 10. között zajlott az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat, melyre országszerte 50 településen, több mint 1500 programmal készültek a múzeumok. 

A programsorozat fontos eseménye a magyar múzeumi szakmának, melyhez minden évben kapcsolódik a kalocsai múzeum is. Az intézmény Kalocsa általános iskoláinak 6., 7. és 8. osztályos tanulóit, valamint a gimnázium összes osztályát meghívta egy-egy előadásra, a Fesztivál kapcsán.

A 6. osztályosok az „Öltözködés”című előadásban, a kalocsai népművészet eredetéről, különböző korszakairól hallhattak fotókkal színesített előadást. Eredeti darabok bemutatásán keresztül tanulták meg a viselt ruhák neveit. Egy szerencsés leány felöltözhetett kalocsai misés ruhába, cifra- és szomorú kalocsai viseletbe is. A fiúk közül a legbátrabb, pedig kalocsai legényként állhatott társai elé.

DSCN0071 kicsi

A 7. osztályosok a lakodalmi szokások változásait, a lakodalmat lebonyolító vőfély feladatait, valamint a lakodalom varázslási és szórakoztató mozzanatait ismerhették meg.

DSCN0054 kicsi

A 8. osztályosok a „Születés”című programon vehettek részt. Berendezték számukra a szülő nő ágyát és a szentsarkot is. Megismerték a gyermeket meglátogató vendégek ételajándékait és hallhattak a keresztelés fontosságáról és módjáról is.

A jó hangulatú, interaktív előadások ételkóstolóval zárultak, ahol a gyerekek osztályonként kenyérlángost, csörögefánkot és dióstortát kóstolhattak.

DSCN0120 kicsi

A gimnazisták a „Régészet és az élet” című előadásból, a régészeti feltárások menetét és a feltárt tárgyak múzeumi elrendezésének módját tudhatták meg.

A fesztivál egyik idei - a Felfedezők nyomában - tematikájához kapcsolódott a „Kalocsaiak Afrikában és Ázsiában” című előadás, amelyben Menyhárth László és a kalocsai jezsuiták és iskolanővérek missziójába nyerhettek bepillantást a diákok.

2019 11 ML 1 kicsi kicsi Kép1 kicsi

Free business joomla templates