Ön itt van: HomeGyűjteményekRégészeti gyűjteménySzülei lyuk - Harta

Szülei lyuk - Harta

2003. 08. 21 -- 2003. 11. 14. között Harta -- Szülei lyukon tártuk fel egy 4193 m2 felületű szarmata településrészlet 184 objektumát: 129 gödör, 26 cölöplyuk, 4 ház, 3 kút, 3 füstölő, 19 újkori objektum.
Az objektumok jelentős része szarmata kori (3-4. század): 165 db. Jól elkülönült a terület ÉNy-i részén egy a 18-19. század fordulójára keltezhető teleprészlet: 19 objektum.

A legtöbb objektum méhkas alakú gödör, melyek a település gabonatároló vermei voltak. Szép számmal bontottunk ki tölcséresen szűkülő illetve meredek oldalú szemetes gödröket is. Egy három objektumból álló füstölő részletét is feltártuk.
A négy szarmata házból kettőt tudtunk csak kibontani teljesen, mivel a másik kettő mélyen benyúlik a töltés alá. A két teljesen feltárt ház egyike fűtés nélküli, félig földbe mélyített cölöpszerkezetes gazdasági épület. A másik (32. objektum), szintén félig földbe mélyített lépcsős ágasfás, szelemenes kemencés lakóház. A település ivóvíz ellátását a három tölcséresen szűkülő kút biztosította.
A leletanyag döntő többsége kerámiatöredék. Kézzel formált, rosszul kiégetett darabok, szürke, gyors korongolt helyi készítésű cserepek, de sok a római importból származó fazéktöredék is.
Az állatcsontok marha és ló tartására utalnak. Viszonylag kevés az őrlő vagy fenőkő darab, azonban majd minden gödörből kerültek elő salakdarabok. Ugyanez mondható el a csiga- és kagylóvázakról is.
Ékszer csak a 18-as gödörből került elő, egy erősprofilú bronzfibula.

szuleityuk_1
szuleityuk_2
szuleityuk_3
szuleityuk_4
szuleityuk_5
szuleityuk_6

Free business joomla templates