Ön itt van: HomeHírek

Digitalizáció a múzeumban

A Viski Károly Múzeum Kalocsa 2013 óta digitalizálja metaadatait, tárgyait. Az utóbbi években Magyarország egyik legsikeresebb múzeuma lett a digitalizáció terén.

Péteri Dénes múzeumi adattáros "Digitalizáció a múzeumban" című cikke a kalocsai Viski Károly Múzeum digitalizálási tevékenységét mutatja be:

▶ Digitalizáció a múzeumban

„Van neki futamotya” virtuális séta

A „Van neki futamotya” Romsics Lászlóné Szarka Vëra életműkiállítás virtuális térben itt járható körbe: https://bit.ly/szarkavera

Bővebben: „Van neki futamotya” virtuális séta

Trianon virtuális séta

A Trianon időszaki kiállítás virtuális sétája itt tekinthető meg: https://bit.ly/trianonikiallitas-kalocsa

Bővebben: Trianon virtuális séta

Múzeumok Őszi Fesztiválja: Ásatási kulisszatitkok

Fajsz-Kovácshalom tervásatás

A Viski Károly Múzeum szervezésében március közepén régészeti feltárást végeztek Fajszon. A Szabóné Lantos Andrea által vezetett ásatás, egy 2018. évi leletmentés folytatása, melyben partnerként vettek részt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Bölcsészettudományi Kutató Központ munkatársai.

Képek...

 

A dunapataji református templom régészeti kutatása

A dunapataji 2021. április-május hónapban folyó feltárás szintén több jelentős régészeti eredményt hozott. Az ásatási megfigyelések és az előkerült régészeti leletek bebizonyították, hogy a templom a 15. század végén, a Mátyás korban épült. A szentélyben nyitott szelvényben előkerült az oltáralapozás, előtte pedig a Paksi családhoz köthető téglából kirakott kripta is. A kripta a 15. században készült el, körülbelül a templom építésével egy időben.

Tovább...

Bővebben: Múzeumok Őszi Fesztiválja: Ásatási kulisszatitkok

Járd a saját táncod! – Kalocsa

JÁRD A SAJÁT TÁNCOD! – KALOCSA
https://www.youtube.com/watch?v=dGDwQtQZZZk

Megjelent a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség kalocsai Járd a saját táncod! filmje, ami a kalocsai viseleteket, táncokat mutatja be.

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület táncosai a Viski Károly Múzeumban a pajtástáncot, a lassú csárdást, a friss csárdást, a marsot, a seprűs táncot, a kacsintóst és a rizskása táncot táncolják. Romsics Imre múzeumigazgató, Illésné Koszta Krisztina művészeti vezető és Illés Zoltán művészeti vezető mutatja be a Kalocsai Sárköz, a kalocsai tánc és a kalocsai zene történetét. A 19. század selyemruháját, a korai cifra kalocsait, a 20. századi legény viseletét, a cifra kalocsait, a gyöngyösbokrétás legény viseletét, a szomorú kalocsait, a gatyás viseletet elemezzük. Pogrányi Miklós és a Csurgó zenekar zenél.

További információ, archív fényképek, archív felvételek, dokumentumok a film weboldalán: https://jardasajattancod.org/kalocsa/

5. oldal / 10

Free business joomla templates