Ön itt van: HomeHírek

Múzeumi Világnap 2022. május 18.

A világnap alkalmából a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége egy közös országos akciót szervezett tagjai számára. Ezen a napon megemlékezünk múzeumaink alapítóiról, első igazgatóiról vagy azokról a személyekről, akiknek sokat köszönhetünk, hogy létrejöhettek intézményeink.

A Viski Károly Múzeum Kalocsa ebből az alkalomból Gábor Lajos, a múzeum első igazgatója előtt tiszteleg. Ezen a napon a múzeum folyosóján kiállítjuk Gábor Lajos fotóját, bemutatjuk munkásságát és egy általa készített festményt.

Az országos felhíváshoz kapcsolódóan készítettünk két videófelvétel is, melyben bemutatjuk múzeumunk legjelentősebb tárgyát, valamint a múzeum épületét és a múzeum első igazgatóját. A felhíváshoz csatlakozó múzeumok videóit a Savaria Múzeum csapata összefűzte és egy látványos zenés összeállítást készített belőle.

Bővebben: Múzeumi Világnap 2022. május 18.

Uszód-Szentgál régészeti feltárás

2022 februárjában szántóföldi művelés közben egy sírt bolygattak meg, mely felszínre hozta az embercsontokat és honfoglalás kori kettős csüngős vereteket. A további kutatások során egy karperec mellett 6 db veret és egy csörgőgomb is előkerült.
2022. március 7. és 10. között leletmentést végeztünk a területen a Viski Károly Múzeum Kalocsa és a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésében. A kalocsai múzeum részéről Lantos Andrea régész, Farkas Ferenc restaurátor, a kecskeméti múzeum részéről Pánya István térinformatikus vett részt a feltárásban. A leletmentés során egy Ny-K irányú hosszanti szelvényt alakítottunk ki, melyben 14 objektumot tártunk fel, ebből 7 sírt, 6 gödröt és egy cölöphelyet. A gödrök közül kettő újkori beásás nyoma volt, a többi objektum pedig a kora –Árpádkori, 11. századi.
A sírok többsége közvetlenül a szántott réteg alatt található, a szántóföldi művelés erősen megbolygatta.
A kitűzött szelvényben sikerült azonosítanunk azt a sírt, ahonnan a földmunkák során a honfoglalás kori veretek, karperec előkerült. A sírban megtaláltuk a karperec párját, egy gyűrűt, valamint egy pénzérmét. A sír fölül kikerült földből további 4 kettős csüngős veret is előkerült.
A sírok tájolása Ny-K-i volt, a vázak amennyire megfigyelhető volt háton, nyújtott testhelyzetben feküdtek, karok nyújtva, szorosan a test mellett. A többi sírban nem került elő melléklet.

Bővebben: Uszód-Szentgál régészeti feltárás

Húsvét 2022 óvodásprogram fényképek

Húsvéti óvodásprogram a Viski Károly Múzeumban – 2022. 04. 06.

Bővebben: Húsvét 2022 óvodásprogram fényképek

Dunapataj-Szelid régészeti feltárás

2022. februárjában egy beruházáshoz kapcsolódóan régészeti feltárást végeztünk Dunapataj Szelidi tónál egy erődített, mint kiderült bronzkori telepen. Az épület alapozási árkában 24 objektumot, főként gödröt bontottunk ki., melyből szép kerámiaanyag került elő. A leletanyag restaurálása és feldolgozása megkezdődött.

Bővebben: Dunapataj-Szelid régészeti feltárás

Magyar Örökség-díj

A Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága 2022. március 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a Tóth Mike Gyűjteménynek (Viski Károly Múzeum), a Nicolas Schöffer Gyűjteménynek, a Városi Galériának és a Kalocsai Képtárnak Magyar Örökség-díjat adományozott. A Tóth Mike Gyűjteményt Kecskeméti Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese javasolta, Dr. Gazda István tudománytörténész, kutatóintézeti igazgató laudálta.

Bővebben: Magyar Örökség-díj

Kalocsai Múzeumbarátok Köre 48-as vacsora képek 2022

DSA_0045.kf.kw
DSA_0100.kf.kw
DSA_0110.kf.kw
DSA_0227.kf.kw
DSA_0235.kf.kw
DSA_0250.kf.kw
DSA_0328.kf.kw
DSA_0333.kf.kw
DSA_0456.kf.kw
DSA_0482.kf.kw

További képek: https://www.facebook.com/viskikarolymuzeum/posts/3924217804384112

4. oldal / 10

Free business joomla templates