Ön itt van: HomeHírek

A dunapataji református templom régészeti kutatása

A dunapataji református templom régészeti kutatása

A dunapataji református templom az ásatások eddigi eredményei alapján bizonyíthatóan egy XV. századi, Mátyás korban épült gótikus templom, melyet barokk stílusban átépítettek. Eredetileg római katolikus templom volt, de a reformáció elterjedésével a reformátusok vették használatba. Többszöri átépítés után kapta a mai barokk jellegét. A templom kétszer sérült súlyosan, először a török, majd 1707-bem a rácok égették fel Patajt, és rongálták meg a templomot. Eredetileg torony nem volt. 1774-ben épült a hajóhoz a kőtorony Mária Terézia engedélyével.

Bővebben: A dunapataji református templom régészeti kutatása

Árvíz virtuális kiállítás

Az 1941. évi dunai jeges ár Kalocsai történései

 

A 80 évvel ezelőtti eseményre emlékezünk az akkori Kalocsai Néplap írásaival, valamint helyszíni fotókkal, melyeket Gábor Lajos és Dinnyés Sándor készítettek.

A dunai jeges ár következtében Apostagnál négy helyen átszakadt a gát, a víz elöntötte a Duna vonala és a Dunavecse – Szabadszállás – Fülöpszállás – Kiskőrös – Baja menti vonal közé eső területeket.

Már csak néhányan vannak közöttünk, akik emlékezhetnek rá és talán sokkal többen, akiknek még mesélték az akkori eseményeket. Most fotókon és korabeli újságcikkeken keresztül mindenki megismerheti.

Bővebben: Árvíz virtuális kiállítás

Múzeumi Percek: Múzeumi világnap

MÚZEUMI PERCEK: MÚZEUMI VILÁGNAP
A múzeumi világnap alkalmából bemutatjuk raktárainkat és két a kalocsai Hungarikumokhoz kötődő tárgyat:
https://www.youtube.com/watch?v=GEvo-UODS2Y

Városi Galéria virtuális séta

A Dunatáj Fotókör “ISO-lált világunk” virtuális séta itt tekinthető meg: http://bit.ly/dunatajfotokor

Bővebben: Városi Galéria virtuális séta

Bokréta a múzeumban

A Viski Károly Múzeumban jártak a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület táncosai. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség videón rögzítette a kalocsai viseleteket, táncokat a Járd a saját táncod! kalocsai filmjéhez. Pogrányi Miklós és a Csurgó zenekar zenélt.

Bővebben: Bokréta a múzeumban

Kalocsai Múzeumbarátok Köre szja 1% felajánlás

1%

Ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával segítették a Kalocsai Múzeumbarátok Körét.
Kérjük Önöket, hogy a továbbiakban is támogassák a Kört felajánlásaikkal. Kérjük továbbá, hogy ismerőseik és barátaik között is népszerűsítsék Körünket.

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre adószáma: 19051846-1-03

Az szja 1%-os felajánlásáról az e-SZJA webes felületen, az ÁNYK segítségével vagy papíralapon nyilatkozhat. Információ: https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/1_1_szazalek

2. oldal / 6

Free business joomla templates